vrijdag 23 oktober 2015


Voortgaande daling werkloosheid in Spanje

Uitgegeven:
vrijdag 23 oktober 2015 11:02


MADRID - Voor het eerst in vijf jaar daalde de Spaanse werkloosheid onder de grens van vijf miljoen personen. Het totaal aantal werklozen nam niet alleen af, ook het aantal banen groeide.

Volgens de nieuwste EPA (de enquete onder de actieve beroepsbevolking) ziten in totaal nu 4,85 miljoen Spanjaarden werkloos thuis. In procenten is dat 21,2 procent van de actieve beroepsbevolking. Dit betekent dat de werkloosheid ten opzichte van het tweede kwartaal in 2015 is gedaald met 1,2 procent. 4,85 miljoen mensen hebben nog steeds geen baan. Maar sinds 2011 betekent dat wel 289.000 minder werklozen volgens de EPA die elk kwartaal wordt uitgevoerd door het statistiekbureau INE.

Rajoy en verkiezingen
Deze positieve cijfers komen precies twee maanden voor de parlementsverkiezingen op 20 december aanstaande. De vraag is of de de zittende regering kunnen helpen bij het behalen van een positiever resultaat dan de afgelopen maanden uit de peilingen kwam. Veel kiezers die vroeger op de Partido Popular stemden, hebben zich teleurgesteld van de partij afgewend na talloze bezuinigingsrondes in het onderwijs, de gezondheidszorg en structurele hervormingen die de overheid moest nemen onder meer om het begrotingstekort terug te dringen en te blijven voldoen aan de Europese normen daarvoor.
Tijdelijk en deeltijdwerk
De hervormingen op de arbeidsmarkt hebben er volgens het kabinet Rajoy toe geleid dat nu 182.200 banen erbij kwamen gedurende het derde trimester van dit jaar. Critici zijn echter van mening dat die extra banen vooral tijdelijke en deeltijdbaantjes in de toeristische sector gedurende het hoogseizoen betroffen. Tussen juli en september waren er 205.500 extra banen.
Grootste daling in Cataloniƫ
In CataloniĆ« daalde de  werkloosheid het meest met 35.800 personen. De Balearen volgen met 29.600 minder werklozen. Ook in GaliciĆ« vonden relatief veel mensen een baan met 29.100. Verder daalde de werkloosheid in alle Spaanse regio's behalve in Extremadura. 

Bron: INSpanje.nl/Else Beekman

www.JSimmo.eu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten